Mniam mniam! POLECAM :)
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinoweg
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
truskawki, rabarbar lub inne owoce według uznania ;)
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony możemy zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto przekrojone owoce.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, opcjonalnie przyprószyć cukrem pudrem.
Et voilà!!
Całość dosmaczyć możemy WINEM! :))
Tylko pamiętajcie - nie za dużo! :P bo co za dużo, to niezdrowo ;)
Przepis ciekawy :) Mam pytanie: czy można zrobić tylko z rabarbarem? (truskawki lubię tylko surowe)
OdpowiedzUsuńUlka
jasne :)
OdpowiedzUsuńowoce według uznania, co komu w duszy gra ;) jabłka, śliwki, maliny, jeżyny, jagody, kiwi, ananas itd itp :) można kombinować do woli! :)
Wygląda smakowicie, pewnie spróbuję wykonać. :)
OdpowiedzUsuń